Doornburgh
260
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-260,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Doornburgh

Een stillen buitenplaats

Over dit project

Een unieke buitenplaats aan de rand van Maarssen
De geschiedenis van buitenplaats Doornburgh begint in 1623.Joan Huydecoper liet in 1637 Elsenburg bouwen en ook de buitenplaatsen Vechtleven en Somersbergen. Deze lagen op het terrein waar nu alleen Buitenplaats Doornburgh nog staat. Willem Pietersen van Zon, die eigenaar was van de buitenplaats in 1684, plaatste het grote barokke toegangshek langs de Vecht dat nu in de tuin te bewonderen is.

Klooster in de stijl van de Bossche School
In 1957 werd het landgoed betrokken door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. De zusters lieten in 1964 een imposant kloostercomplex bouwen door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan van De Bossche School. De architectuur is sober en oogt modern, ondanks dat het inmiddels al meer dan 50 jaar oud is. In het gebouw lijkt de tijd te hebben stilgestaan en heel veel is nog in oorspronkelijke staat.

Buitenplaats voor kunst en wetenschap
De transitie krijgt vorm dankzij renovatie, het toegankelijk maken van de buitenplaats voor het publiek en de ontwikkeling tot een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Doornburgh als plek voor reflectie en actie.

Verbeelding als bindmiddel
Delen van het klooster worden beschikbaar gesteld voor ‘residencies’ voor kunstenaars en wetenschappers. Daarnaast biedt de buitenplaats alle ruimte voor bijzondere evenementen, tentoonstellingen, lezingen, brainstorm sessies etc. In het restaurant dat in het voormalige klooster is gevestigd wordt gekookt met lokale producten.
Een duurzame toekomst voor de buitenplaats

Doornburgh opende eind september 2018 haar deuren. Het park is openbaar toegankelijk voor omwonenden, wandelaars en overige geïnteresseerden. In 2019 vindt onder meer een kunstproject plaats met kunstenaar David Bade en een tentoonstelling over de architecten Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. Het historische hoofdhuis van de buitenplaats wordt herbestemd tot boutique hotel. Ook worden een stiltekapel en theekoepel toegevoegd aan het programma. Los van het publieke programma worden enkele woningen gerealiseerd.
Locatie: Maarssen
Status: In ontwikkeling
Omvang: Klooster/priorij: 5.500 m2