Paleis Soestdijk
254
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-254,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Paleis Soestdijk

Een masterplan met veel mogelijkheden

Over dit project

Met de komst van Made by Holland (MbH) zal een nieuwe betekenis worden gegeven aan Paleis Soestdijk: het landgoed wordt een ontmoetingsplaats voor vernieuwers die de Nederlandse maatschappij willen verbeteren. Een transformatie van het Koninklijke Paleis tot museum, hotel en evenemententerrein. Er is de wens om wetenschappers, ondernemers, kunstenaars, media, creatieve denkers en het grote publiek samen te brengen. Om samen te zoeken naar innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken en veranderingen op gang te brengen.

 

Ultieme doelstellingen voor Landgoed Paleis Soestdijk:

   1. Behoud van landgoed en paleis voor toekomstige generaties.
   2. Zoveel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal – showcase voor landgoederen in Nederland.
   3. Daartoe moeten het landgoed en paleis financieel zelfdragend zijn.
   4. Activiteiten dienen in afstemming met de directe omgeving vorm te krijgen.
   5. Made By Holland is een middel om nieuwe betekenis te geven aan Paleis Soestdijk als ontmoetingsplek en etalage voor maatschappelijke, sociale en technische innovatie.

 

Transformatie van het paleis en de paleistuin

Het paleis zal worden omgevormd naar museum en luxueus hotel. In de museale zalen, gelegen in het centrale deel van het paleis (corps de logis) komt een permanente expositie over de historie van het landgoed. Het museum wordt via de statige voorzijde, het bordes, voor gasten ontsloten. Voor de museumbezoeker zijn het landgoed en het museale corps de logis toegankelijk. Hotelgasten zullen hun entree aan de achterzijde van het paleis vinden. Daar wordt middels aanpassingen aan hotel en tuin een nieuwe entree gerealiseerd op het niveau van het souterrain. Het

is de wens dat men met de auto bij deze entree kan komen. In de Anna Amaliatuin en de Baarnse tuin zullen bezoekers kennismaken met de

nieuwe innovaties in Nederland op het gebied van watermanagement, energie, voeding en gezondheid. Hiervoor worden enkele paviljoens voorzien, verdeeld over de paleistuin.

 

Herenhuiscluster

Binnen de contouren van de huidige manege zal nieuwbouw plaatsvinden van een state of the art congreszaal met zit- en staplaatsen. Op de eerste etage van de Koninklijke Stallen komen breakoutrooms / vergaderruimtes. Op de begane grond van de Koninklijke stallen zal een restaurant / brasserie worden gerealiseerd.

 

Evenementen

In het bestemmingsplan zijn diverse regels vastgesteld rondom evenementen op Landgoed Paleis Soestdijk. Belangrijkste punten daaruit zijn dat er maximaal 40 evenementendagen zijn toegestaan waarvan maximaal 12 geluidsdragend. Per evenementendag is een maximum van 5000 bezoekers gesteld. Op de kaart op de volgende pagina is te zien op welke locaties evenementen zijn toegestaan. Voor voorwaarden per locatie verwijzen we naar het vastgestelde bestemmingsplan [2022].

 

Alexanderkwartier

In het Alexanderkwartier maakt de huidige Marechausseekazerne
en een deel van het bos aan de noordzijde plaats voor een natuurlijk woonlandschap. Hiervoor wordt de bestaande bebouwing gesloopt en wordt verspreid over het terrein de functie wonen mogelijk gemaakt. Uitgangspunt voor het programma en de typologie van de nieuwe woningen is dat wordt ingespeeld op de veranderende vraag en veranderende woonwensen (levensloopgeschiktheid, wonen in combinatie met zorg) en hoge kwaliteitsnormen (duurzaamheid/ energieprestatie).
Er is voor de nieuwbouw een woonprogramma van 7 gebouwen met in totaal maximaal 98 appartementen in het hoge segment.

 

Lees hier verder over dit Project